20-25 KW-OS FAELGÁZOSÍTÓ KAZÁN ~ 60-140 m2
A faelgázosító kazán használatával a maximális hőenergia kinyerhető a fából, éppen ezért kevesebb fára van szükség, csökkenthető a fűtési kiadás összege. Ezen túlmenően a faelgázosító kazán nem igényel gyakori feltöltést, és nagy méretű fahasábok is betehetőek hasogatás nélkül. Működése során az égési folyamat minden fázisának optimális feltételt biztosít, ezáltal érhető el 85% feletti hatásfok. A tökéletes égésnek köszönhetően lényegesen kevesebb hamu képződik és a káros anyag kibocsátás is jelentősen csökken.

A faelgázosító gyakorlatilag egy dupla tűztérrel rendelkező kazán. A felső tűztérben (tüzelőanyagtér) a fa elégetése, elgázosítása, az alsó tűztérben (égéstér) pedig a keletkezett gázok elégetése történik meg. A faelgázosító begyújtását követően 200°C alatti hőmérsékleten kerül a fa kiszárítása a kazán felső tűzterében.
200-700°C közötti hőmérsékleten, a fa légszegény környezetben elég, melynek során gázok és faszén keletkezik. Míg a faszén a két tűztér közötti rostélyon széndioxid keletkezése mellett elég, addig a fagáz a folyamat ezen szakaszában a légszegény környezet miatt nem ég el, hanem egy ventillátor (nyomó vagy szívó) segítségével az égőtér átömlőn keresztül továbbvezetésre kerül a faelgázosító kazán alsó égésterébe, ahol megfelelő mennyiségű levegő automatikus hozzáadásával történik meg a gázok elégetése. A faszén égése során keletkező szénmonoxid ugyancsak az alsó égéstérben kerül elégetésre. A kazánban a főégés gyakorlatilag a keletkezett gázok elégetése, melynek hőfoka elérheti az 1100°C-ot.